Z kawałków chleba i prostych składników zrobisz w mig genialną przekąskę. To hit każdej domówki

Dodano:
Przekąska z chleba Źródło: Shutterstock / Hashem Issam Alshanableh
Ta przekąska z chleba nie bez powodu jest hitem domowych imprez i spotkań. Wygląda pięknie wygodnie się ją je, a każdy kęs kryje niespodziankę.

Na dobrej domówce nie może zabraknąć przekąsek. Takich, które nie tylko są ozdobą stołu, ale też świetnie smakują i co ważne, łatwo je chwycić i przekąsić w trakcie zabawy. Ta przekąska z chleba idealnie pasuje do tego opisu. To kolorowe koreczki, które są kompozycją różnych składników.

Jak robić przekąskę z chleba?

Do zrobienia przekąski można wykorzystać dowolny chleb tostowy. W przepisie proponujemy chleb tostowy z ziarnami (będzie nie tylko zdrowszy, ale też będzie ładnie wyglądał). Jeśli chcesz, możesz wykorzystać także inne rodzaje chleba, także ciemnego. Co więcej: można w jednej przekąsce śmiało wykorzystać dwa rodzaje pieczywa (ciemne i jasne) tworząc kolorowe kompozycje składników.

Listę składników w opisie traktuj jako inspirację. Możesz wykorzystać tylko część z nich, a możesz stworzyć własne kompozycje dodając nowe składniki (przykładowo: winogrona jasne i ciemne, seler naciowy, kawałki wędzonego łososia, ser feta, camembert, żółte sery).

Aby koreczki z chleba łatwo było jeść i aby kolorowe kompozycje się trzymały, należy je spiąć patyczkami. Mogą to być specjalne patyczki do koreczków (np. bambusowe albo plastikowe czy metalowe patyczki wielorazowe, ale można również wykorzystać wykałaczki).

Przepis: Przekąska z chleba

Kolorowe koreczki z chleba

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
134 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego z ziarnami
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki mortadeli
  • 1 mały burak gotowany
  • 1/2 owocu kaki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 czarne oliwki
  • 6 małych kulek mozzarelli
  • 1 rzodkiewka
  • 1 mały ogórek
  • 4 listki rukoli
  • 1/2 pęczka szypiorku
  • 100 g serka śmietankowego do smarowania
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKromki powycinaj okrągłą, małą foremką (z kromki wyjdą nawet 4 kawałki). Uszykuj dodatki: z plasterków kaki, buraka i mortadeli również powycinaj takie same kształty. Resztę składników pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Robienie przekąskiNa każdej minikromce układaj składniki w dowolnych konfiguracjach. Np. serek kremowy, burak, liść rukoli albo plasterek kaki, ogórka, szynki, rzodkiewki oraz kawałek oliwki. Na każdy chlebek możesz dodawać odrobinę majonezu. Przekąski spinaj patyczkami do koreczków.

Co zrobić z resztami chleba po wycinaniu foremką?

Jeśli wycinasz z chleba okrągłe minikromeczki, zostaną ci chlebowe resztki. Wykorzystaj je do zrobienia małych grzanek (idealne na kanapki lub do kremowych zup) albo wysuszyć i zmielić na domową bułkę tartą, która przyda się np. do panierowania kotletów.

Jeśli jednak zależy ci, aby nie zostało ci wiele resztek chleba, dziel pieczywo do koreczków na równe kwadraty. Wówczas jednak dobrze jest jednak odkroić z kromek skórkę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...